Vad är egentligen PAS?

Kvinnor mördas på grund av påtvingad gemensam vårdnad och umgängesrätt för kvinnomisshandlare

In Fathers' Rights Movement, Richard Gardner, Vårdnadstvister on februari 19, 2012 at 1:33 f m

Pelle Billing är en av de extrema debattörer i papparättsrörelsen, som varmt förespråkat att Richard Gardners våldsapologetiska och propedofila bluffteori om PAS, Parental Alienation Syndrome, ska antas som bedömningsgrund i vårdnadstvister. Där den tillämpats har det lett till att mäns partnervåld mot kvinnor legaliseras och brottsoffren kriminaliseras. Så här skriver Pelle Billing om PAS:

Brasilien har inför en lag om s k PAS (Parental Alienation Syndrome), vilket Sydsvenska rapporterar om på ett lätt udda sätt. PAS kan drabba föräldrar av bägge könen men i praktiken är det något som drabbar pappor hårdast efter en separation, eftersom de redan har svårt att vinna en vårdnadstvist. Hur länge dröjer det tills någon av våra politiker vågar föreslå en PAS-lag i Sverige?”

Kvinnan hindras i sin flykt från mannen, hon lagförs också, med hjälp av PAS-teorin, om hon försöker skydda sig och barnen undan mer våld. PAS-teorins tillämpning i domstol har även lett till att barn mördats av fäder som fått vårdnad och umgängesrätt, trots att kvinnan varnat domstolen om reella dödshot från mannens sida. I USA räknar man med att 175  barn mördats av fäder som fått vårdnad och umgänge på grund av PAS-teorins härjningar i amerikanska domstolar. Detta måste med alla mått mätt betraktas som allvarliga brott mot kvinnors och barns mänskliga rättigheter.

Pelle Billing vill, precis som de övriga i den högerextremt anstrukna papparättsrörelsen, att denna kvasivetenskap ska antas som bedömningsgrund i vårdnadstvister både av domstolarna och familjerätterna. Man driver också att den ska antas av American Psychiatric Association som ”diagnos” i APA:s reviderade manual för diagnostik inom psykiatrin, DSM-5, vilket även skulle innebära att man inte bara kriminaliserar utan också patologiserar mödrar och barn och behäftar dem med psykiatrisk diagnos om de vägrar ”samarbeta” med kvinnomisshandlaren eller pedofilen. Papparättsrörelsen har redan lyckats bra med sin PAS-propaganda, om inte än med det sistnämnda.

För domstolar, polis och sociala myndigheter i Sverige har tagit starkt intryck av papparättsrörelsens propagerande för Richard Gardners våldsapologetiska och pedofiliförespråkande ”teori” om PAS. Många kvinnor har dött. När mannen dödat kvinnan får han ensam vårdnad om barnen.

Pelle Billing brukar hålla föreläsningar tillsammans med Ingrid Carlqvist om Richard Gardners idéer om PAS. Så här skriver han om henne: ”Ingrid Carlqvist”. . .bloggar om rättssäkerhet för män – och . . . är kritisk till dagens statsfeminism”. Jag vänder mig mot ordet, vars myntande verkar ingå i etablerandet av en slags gemensam begreppsapparat för dessa ”genusdebattörer” på den yttersta högerkanten. Att kvinnor vill slippa bli slagna och dödade, dvs värna sina mänskliga rättigheter benämns då som ”radikalfeminism”. Misshandlade kvinnors och deras barns polisanmälningar om partnervåld och sexuella övergrepp benämns ”falskanklagelser”. Påtalas till exempel de ojämlika könsrollerna eller löneskillnaderna mellan män och kvinnor i samhället kallas det ”genushysteri”. 

Denna torftiga och smått löjeväckande terminologi bygger på underförstådda konspiratoriska antaganden som inte är, och heller aldrig har varit, för handen och kan därför inte betecknas som annat än demagogi. Den känns i sin hätska artikulation även besläktad med högerpopulismens/extremismens fatabur om ”mångkulturen”multikulti”,”massinvandring”,”kulturberikare” och ”demokratur”.

Som ett brev på posten dyker mycket riktigt nu också ytterligare ett ‘begrepp’ upp i papparättsrörelsens kölvatten: ”jämställdist”.

När statsminister Fredrik Reinfeldt står och pratar om att han vill stävja våldet mot kvinnor, hur kan han då låta den moderate riksdagsmannen Anti Avsan (M), som samarbetar med den PAS-förespråkande papparättsrörelsen, formulera moderaternas framtida jämställdhetspolitik tillsammans med Hillevi Engström? Är det jämställdhet, att på ett ideologiserande kvacksalverisätt möjliggöra mäns våld mot kvinnor, sexuella övergrepp på barn, barn- och kvinnomord?

Det Gardnerska resonemanget undergräver också rättsstaten. Om vi alla matas med föreställningen att polisanmälningar i själva verket är falska, då hamnar vi på ett gungfly. Någon påstår sig ha blivit bestulen. Är detta sant? Ska vi ha falskanklagelser som presupposition sprids en känsla av att det inte är rättmätigt att polisanmäla, att personer som polisanmäler i själva verket är suspekta och egentligen själva är skyldiga till falsk tillvitelse. De vill få ut skadestånd. De vill skicka oskyldiga i fängelse. De anmäler för att hämnas. Det är de som är de verkliga brottslingarna medan ”brottslingarna” de anmäler istället är offer.

Det gardnerska cirkeldefinierande upplägget om PAS förklarar på ett synnerligen rättsosäkert sätt hur man skiljer ”äkta” anklagelser från ”falska”. Det som är rättsväsendets uppgift att bedöma lämnar man till en bluffteori författad av en självutnämnd ”expert” som visade sig vara en fullfjädrad bedragare, vars samtliga vetenskapligt skrattretande alster gavs ut på eget förlag, ”Creative Therapeutics”. Att redan innan någon prövning i domstol skett filtrera anmälningar genom en humbugteori med tydlig bias mot bedömningen ”falskanklagelse” är dessutom att föregripa rättsprocessen.

Och det var ju precis också det som var syftet för Gardner, när han skapade sin ”teori” om PAS, Parental Alienation Syndrome, emedan han försörjde sig som välbetalt expertvittne i vårdnadstvister åt fäder som många gånger var dömda förövare. Därför gällde det att snickra ihop en ”teori” som kunde ge dem vårdnad och umgänge, trots våld och övergrepp mot mamman och barnen.

Ingrid Carlqvist som tydligen känner sympati för Nationaldemokraterna, vilket framgår till exempel av hennes uttalande där hon hånar ‘politiskt korrekta’ som inte vill ”tala hos såna som nästan är nazister” under ett föredrag hållet 16 mars 2011 i Danmark, startar nu också  “Tryckfrihetssällskap” där inledningstalare var Lars Hedegaard, ”som fällts i dansk domstol för sina verbala attacker mot muslimer” och som därför nekats medlemskap i danska PEN-klubben med motiveringen “att deras stadgar inte tillåter uppmuntran till rasism

Papparättsrörelsen har starka högerextrema inslag. Och Richard Gardners kvasivetenskapliga bedrägeri PAS/PAD: Parental Alienation Syndrome/Parental Alienation Disorder handlar om att kriminalisera brottsoffer och legalisera våldsbrott och pedofili.

För hur kommer det sig att så många kvinnor mördas av sina ex?

Det sker mycket ofta för att de av domstol tvingats till gemensam vårdnad om barnen med sin förövare som de lämnat i syfte att slippa våldet. Antingen det eller att de tvingas till oskyddad kontakt med mannen för att han tilldöms obevakat umgänge med de gemensamma barnen. Det är den kontaktytan som sen utmynnar i mera våld från mannens sida mot sitt offer.

Kvinnomisshandlare ges undantagslöst umgängesrätt i Sverige, oftast obevakat sådant.

De flesta dömda kvinnomisshandlare har också gemensam vårdnad om barnen med den kvinna, som de misshandlat /ofta i många år/, så att hon till slut fick lämna honom. Men hon slipper inte kontakten och det utnyttjar han. Han fortsätter stalka henne och den gemensamma vårdnaden och umgängesrätten med barnen ger honom den perfekta möjligheten.

Det slutar ibland också med att han verkställer sina hot om att döda kvinnan vilket då ofta sker i samband med den påtvingade kontakt med kvinnan som lagen ger honom rätt till. Stoppar inte samhället denna kontaktyta så kommer ännu fler kvinnor att bli mördade och i vart fall lika många som tidigare.

Det är i själva verket en av huvudanledningarna till att det dödliga partnervåldet mot kvinnor inte upphör. De flesta kvinnor har nämligen barn, inte sällan också med män som misshandlar dem. Samhället klagar över att kvinnor inte lämnar den man som misshandlar. Sanningen är den, att hon inte får avsluta kontakten. Detsamma gäller för barnen som tvingas leva under samma hustyranni som kvinnan. ”Förlöper” kvinnan hemmet ska hon dö, lät regeln på cirka stenåldern. Den verkar vara i kraft fortfarande, och i vart fall träder den åter i kraft i ännu fullare skala än vad som redan är fallet, om papparättsrörelsen får som den vill, vilket de verkar vara på god väg att få, med moderaternas diskreta assistans.

Att domstolar tvingar misshandlade kvinnor till gemensam vårdnad med sin förövare innebär grova brott mot kvinnors mänskliga rättigheter. För att inte tala om barnens. De blir vittne till våldet. Inte sällan är det barnen som hittar mamma när han dödat henne.

Otaliga är också de undersökningar som visar att barnen till misshandlade kvinnor också får stryk av samma gärningsman, pappan.

Länkar: Inte utan mina söner Ingrid Carlqvist och Pelle Billing föreläser Dagens Nyheter ”Vårdnadstvist låg bakom knivdådet” Dagens Nyheter 20 maj 2011 Vårdnadstvist efter knivmord Aftonbladet Nyårslöftet: Vi slutar aldrig räkna kvinnorna SF Weekly ”Illegal Guardians – California Family Courts Helping Pedophiles, Batterers Get Child Custody”  Courageous Kids Network Dagens Juridik Misshandelsdömd pappa får ensam vårdnad Dr Phil Crisis in Family Court Dr Phil The Aftermath News-Leadre Many abusers use custody battles as way to seek control Leadership Council Judith M Simon: Richard Gardner – A Self-Made Man New study: Effects of sexual abuse last for decades The Genocide of battered mothers and their children Battered Mothers A Human Rights Issue Video  VoF Utdrag ur diskussion s 11: ”Blenda skrev:

”Föräldrar som separerar fortsätter oftast att dela på vårdnaden om sina barn. Bland barnen som var
med om att deras biologiska eller adoptivföräldrar separerade under 2010 hade föräldrarna i 97 procent av fallen fortfarande gemensam vårdnad om barnet i mars 2011 ”http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____255870.aspx
Ytterligare vettigt inlägg i den ”diskussionen” från signaturen ”Blenda” angående kvinnor som har ensam vårdnad om barnen:
”Vårdnadsutredningar årligen – 38 barn av 10 000. Flera av dessa barn kan man utgå ifrån kommer från samma kull. För mig är det inte särskilt svårt att tänka mig att i många av dessa fall så handlar det faktiskt om våldsamma fäder, försumliga fäder etc och man kanske skulle ta en koll på BRÅ:s statistik över kvinnomisshandel för att se om det finns något samband där innan man gör antagandet att män per automatik är förfördelade. 38 av 10 000 – man ska vara ordentligt konspiratoriskt lagd för att se detta som ett systematiskt fel orsakat av en feministisk komplott, som resultat av ett korrupt rättssystem etc. Men det är ju bara min åsikt naturligtvis. Dessutom skiljer det sig mellan spädbarn och äldre barn – fler fäder får vårdnaden om de äldre barnen – 1 av tio är ett snitt.”
Läs mer: Aftonbladet Veto behövs för välfärden Dagens Nyheter Hatet som gör mig politiskt deprimerad Dagens Nyheter Feministerna har inte kunnat hantera sin framgång Dagens Nyheter Vänstern måste rannsaka sig själv Dagens Nyheter Mansfrågorna har försvunnit till förmån för kvinnorna Ledarbloggen Varför det är dåligt att Sverige blir som Danmark Ardin Vi måste få lov att minnas förintelsen Bokbloggar Hur Bokhora fick sitt namn Juristens funderingar Åsiktsfrihet – Nej tack Rabiatfeminism Högerretorik Monicas blogg Niklas Hellgren Anders Frihamn Hatet sprider sig ABF Magnus Linton De hatade Dagens Nyheter Recension Magnus Linton De hatade Aftonbladet recension Feministiskt Perspektiv    Feministiskt perspektiv Farrell till Sverige Sveriges Television Whitney Houston hedrades under tre timmars ceremoni Sveriges Television Polisen: ”Whitney Houston hittades död under vatten”  Sveriges Television Mördad kvinna sörjdes – misstänkt mördare förhörd MTV Whitney Houston and Bobby Brown: Through the Years Celebrity News Bobby Brown Not allowed at Whitney Houston’s funeral?  CNN 2003 Bobby Brown charged with battery MTV 2004 Bobby Brown Turns Himsel in on Battery Charges   Bobby Brown charged with battery Star News Bobby Brown charged with sexual battery  Sveriges Television Whitney Houston hyllas i sin skola  Sveriges Television Präglade grammygalan Dagens Nyheter Många ville ta farväl av Whitney Houston
  1. […] III: Lästips. Skrämmande  intressant inlägg skrivet av S.O.P. Länk Share this:DiggSkriv utRedditMerTwitterFacebookStumbleUponLike this:GillaBli först att gilla […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.