Vad är egentligen PAS?

”Vårdnadstvist låg bakom knivdådet” – Vad menar Dagens Nyheter?

In Fathers' Rights Movement, PAS, Vårdnadstvister on februari 18, 2012 at 2:54 e m

Vårdnadstvist låg bakom knivdådet”, skriver Dagens Nyheter. Vad menar man egentligen med en sån rubrik? Att vårdnadstvister leder till knivmord? I så fall bör de ju undvikas eller hur? Det leder vidare till frågan om varför någon ligger i vårdnadstvist?

Ja, det kan ju till exempel vara så, att man ligger i en vårdnadstvist för att man har en f d man, som är så obalanserad att han kan tänka sig att sticka kniven i en framför ögonen på barnen.

I så fall är det ju egentligen inte så konstigt att man ligger i en vårdnadstvist, tvärtom framstår det som ganska naturligt att det kan vara svårt att komma överens med en sådan person. Och i så fall kanske en vårdnadstvist blir oundviklig. Men rubriken antyder att hade det bara inte funnits en ”vårdnadstvist”, så hade det varit bättre, för vårdnadstvister kan driva män till mord, så är det bara. Och då är det bättre att göra det kvinnor ska: tiga och lida och stå ut med att tvingas ”komma överens” med honom resten av livet?

Därför skriver Dagens Nyheter en rubrik som ursäktar mannens agerande. En rubrik som beskriver vårdnadstvisten som orsaken till mordet. En rubrik som leder läsaren in på tanken: jaha, var det bara en vårdnadstvist, ja då förstår man. Det bagatelliserar och ursäktar vad det här handlar om: ett överlagt, kallblodigt mord på en kvinna på öppen gata framför ögonen på hennes två små barn, och skjuter över skulden på henne istället för på gärningsmannen.

Tidningen skriver inte heller vem som startat den här vårdnadstvisten, vilket vore intressant att veta i så fall. Är det så att man citerar polisen utan att förhålla sig kritisk till deras ”förklaringar” så är det ännu värre. För det innebär att också rättsväsendet har samma fördomar, vilket inte bådar gott för vare sig barnen eller rättvisan i fallet.

Om ett tag blir mannen också rikligen belönad för sitt dåd. Han får ensam vårdnad om barnen. För den andra vårdnadshavaren finns ju inte kvar i livet, det har han sett till.

Länkar: Dagens Nyheter ”Vårdnadstvist låg bakom knivdådet” Aftonbladet Nyårslöftet: Att aldrig sluta räkna kvinnorna Sveriges Television Debatt Vem favoriseras i vårdnadstvister? Sveriges Television Debatt Vi måste göra upp med myten om den goda mamman Dagens Nyheter Rättssystemet belönar fel förälder Sveriges Television Barn blev vittnen när kvinna knivmördades Sydsvenskan Vårdnadstvist kan vara orsaken Sydsvenskan Mamma mördades inför sina små barn Östgöta Correspondenten Kvinnans barn vittnen till mordet  Östgöta Correspondenten Kvinna höggs ihjäl framför barnen Svenska Dagbladet Kvinna knivskars till döds i Malmö Fria Tider 46-åring bakom mordet på kvinnan Sveriges Radio Grannar sörjer den mördade kvinnan Skånskan Åklagaren: Kommer att begäras häktad Nerikes Allehanda Man anhållen för Malmömord 20 maj 2011 Dagens Nyheter Vårdnadstvist efter knivmord: ”Mannen dömdes till 18 års fängelse för mord på sin före detta hustru. Nu begär socialtjänsten i Jönköping att han ska fråntas vårdnaden om parets barn. Barnen bor i dag hos morföräldrarna och socialtjänsten vill de ska få permanent vårdnad av dem. Pappan motsätter sig det.” Newsmill Veckans brott har fel om de s k mängdbrotten Feministiskt perspektiv #antifeminism Står feminister ensamma mot kvinnohatet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: